3. De ontdekking
Een ontluikend besef dat ook jij een aandeel hebt in wat er om je heen gebeurt
Mensen denken dat zij grip hebben op wat er om hen heen gebeurt. Zij zien niet dat ze verkeren in de greep van allerlei mechanismen en patronen in de organisatie. Die krachten vormen en volgen bepaalde ingesleten patronen die alles in de organisatie beënvloeden. Als je de mechanismen van die krachten kent, kun je tegenwerkende krachten omvormen in meewerkende krachten.
Wie onderdeel van een organisatie is - manager of medewerker - ziet vaak de tegenwerkende krachten niet óf ziet ze wel maar kan daar zelf moeilijk grip op krijgen. Wij helpen hen inzien dat in dat systeem heel veel wel aanwezig vermogen 'vast blijft zitten'. Als dat zichtbaar, losgemaakt en omgevormd wordt én gestuurd word in de gewenste ontwikkelrichting van de organisatie, ontstaan krachten die de organisatie in een opwaartse spiraal stuwen. En als dat besef doordringt, zien mensen óók wat zij zelf kunnen doen om de bestaande situatie te verbeteren. Dan willen en kunnen mensen zich sterker maken voor een gezondere organisatie met grotere slagkracht.
Allerlei mechanismen en patronen.
Mechanismen en patronen in de organisatie zijn vergelijkbaar met 'de software' als je mensen kunt beschouwen als 'de hardware' van de organisatie. Deze software is de feitelijke bestuurder van uw organisatie. Ofschoon u 'aan de knoppen (of enkele daarvan) zit'
Aan u wordt, als u dat wilt, schematisch zichtbaar en duidelijk gemaakt welke mechanismen en patronen in uw organisatie verantwoordelijk zijn voor een te statische ontwikkeling, een neerwaartse- of de opwaartse spiraal.
Die krachten.
Als het begrip 'krachten' valt kunnen mensen nogal eens opstandig worden. Ze kunnen 'een dergelijk kracht' niet zien. En wat je niet kunt zien bestaat dus ook niet, is de veelal gehoorde redenering. Dan beginnen ze te roepen dat dit te soft geleuter wordt en willen ze concreet weten waar we het over hebben.
We hebben het dan over het gevoel dat je hebt als je een stap vooruit doet en je er daarna weer twee achteruit geworpen voelt. Over dat mensen allemaal 'ja' knikken of zeggen als (weer eens) wordt uitgelegd dat we het nu echt anders moeten gaan doen om daarna weer 'gewoon' te doen.
We hebben het over de zwaartekracht die ons aan de onderkant van de planeet op ons plek houdt. En over windkracht die ons tot staan kan brengen maar ons ook in no time dáár kan brengen waar we willen zijn!
Losgemaakt en omgevormd.
Bij de woorden 'losmaken en omvormen' leven onbewust betekenissen die snel - geheel ten onrechte - geassocieerd kunnen worden met 'out of control' kunnen gaan e.d.. Ook roept men hierin vaak onbewust de meest belemmerende menselijke softwareregel op: 'weten wat je hebt en niet weten wat je krijgt' als je iets losmaakt en wilt veranderen.
Hierin ontmoeten 'weerstanden op de werkvloer' en fixaties zoals die ook op managementniveau als weerstanden kunnen spelen, elkaar. De meeste weerstanden en fixaties zijn onp[rettige herinneringen aan eerdere ervaringen (waarin de omstandigheden vaak niet zo gelijk waren zoals men die nu onbewust probeert te vergelijken). Andere inzichten zijn pas te verkrijgen als je de betekenissen van zulke fixaties (opvattingen en overtuigingen) helder kunt krijgen en actueel kunt bijstellen (herbetekenen).
Als dat besef doordringt.
Mensen bewust maken van wat er werkelijk gebeurt en hen daarmee in de realiteit brengen is al 50% van de oplossing van te hoog Collectief Mentaal Verzuim in de organisatie. Als zij inzien dat 90% van wat zij denken en doen onbewust gebeurd worden zij wakker.
Zeker als hen duidelijk wordt (gemaakt) wat de dagelijkse uitwerking is van die 90% op wat hen dagelijks overkomt en wat zij daarmee anderen aandoen inclusief 'de organisatie'. Zij gaan dan ook ervaren dat ze veel meer grip op hun eigen gedrag kunnen nemen.
En ze leren daardoor in te zien welk aandeel zij zelf hebben c.q. gewenster kunnen nemen, op het collectieve organisatiegedrag. Veel te vaak zijn het anderen binnen en buiten de organisatie die vaak véél eerder door hebben wat er werkelijk gebeurd dan u in uw functie binnen!